2 κοτόπουλα ή 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1/2 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπας μαργαρίνη
Πατάτες (ανάλογες με το ταψί ή ταψιά)
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 κούπας ρύζι καρολίνα
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
1 κούπα κάστανα
1/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1 σακουλάκι κουκουνάρι
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
1/2 κούπας ζωμό κότας
Αλάτι και πιπέρι
Πλένουμε καλά τα κοτόπουλα και αφαιρούμε μικρά πούπουλα που μπορεί να υπάρχουν. Αν έχουμε γαλοπούλα ο καλύτερος τρόπος να καθαριστεί είναι με τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Λιώνουμε την μαργαρίνη και την ανακατεύουμε καλά μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Αλείφουμε καλά το εσωτερικό των πουλιών με το προηγούμενο μείγμα και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Φτιάχνουμε τη γέμιση ως εξής:
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια των πουλιών. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο βούτυρο να κάψει και σοτάρουμε τα εντόσθια τον κιμά και το κρεμμύδι. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα κάστανα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το ζωμό κότας και αφήνουμε μέχρι να μισοβράσει το ρύζι μας.
Όταν η γέμιση κρυώσει γεμίζουμε τα πουλιά με αυτήν στο λαιμό και στο εσωτερικό τους. Αν περισσέψει γέμιση βάλτε την σε μια γωνία του ταψιού, γίνεται πεντανόστιμη. Κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος ανάλογο με το μέγεθος του πουλιού. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις λαδώνουμε και τις τοποθετούμε γύρω του. Αλείφουμε το εξωτερικό των πουλιών με το μείγμα που είχαμε φτιάξει και που αλείψαμε το εσωτερικό τους και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε τα πουλιά και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ανάλογα με το μέγεθός τους. Για παράδειγμα μια γαλοπούλα 4 κιλών χρειάζεται 4 ώρες ψήσιμο στους 160 βαθμούς. Αν δείτε πως πριν μαγειρευτούν παίρνουν χρώμα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.