1 χοιρινή κορώνα περίπου 12-14 πλευρών
2 κουταλιές δεντρολίβανο φρέσκο
2 κουταλιές θυμάρι φρέσκο
2 κουταλιές φασκόμηλο φρέσκο
8 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για γαρνιτούρα (προαιρετικά):
Σπόρια ροδιού
Κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου
Αφαιρούμε τα κλαδάκια από τα μυρωδικά και κρατάμε μόνο τα φύλλα τους (με το αριστερό χέρι κρατάμε το κλαδάκι και με το δείκτη και αντίχειρα του δεξιού χεριού μας απαλά τραβάμε από πάνω προς τα κάτω. Έχουμε βέβαια κάτω από το κλαδάκι ένα μπωλάκι για να μαζέψει τα φύλλα). Τοποθετούμε τα μυρωδικά μας σε μούλτι τα δουλεύουμε λίγο και προσθέτουμε καθαρισμένες και χωρίς φύτρο τις σκελίδες του σκόρδου, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και το δουλεύουμε να γίνει μια παχιά πάστα.
Πλένουμε το κρέας μας και το σκουπίζουμε σχολαστικά με μια πετσέτα. Το αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς. Περνάμε το κρέας μέσα έξω με αλατοπίπερο. Βάζουμε την πάστα άφθονη πάνω σε ολόκληρο το κρέας. Το τοποθετούμε σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε γύρω γύρω με διαφανή μεμβράνη ή με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα.
Αφαιρούμε το περιτύλιγμα αλλά τυλίγουμε μικρά κομματάκια αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί γύρω από κάθε κορυφή κοκάλου. Βάζουμε την χοιρινή κορώνα μέσα σε ταψί και ψήνουμε για σαράντα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για μιάμιση ώρα περίπου. Αν έχουμε θερμόμετρο κρέατος, το ψητό μας θα έχει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμούς όταν είναι έτοιμο.
Η κορώνα για τους βασιλιάδες της γεύσης είναι έτοιμη να την απολαύσετε! Κόβετε κάθετα το κρέας σας και το σερβίρετε συνοδεύοντας το με πατάτες ή ρύζι ή απλά το βάζετε σε πιάτο, όρθιο πασπαλισμένο με σπόρια ροδιού και κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου.
Αν το ταψί σας είναι πολύ μεγάλο μπορείτε να βάλετε γύρω από το κρέας λίγες καλά λαδωμένες και καρικευμένες πατατούλες που όμως να έχουν απόσταση από το κρέας και σε καμία περίπτωση να μην το καλύπτουν.