Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Λαιμός χοιρινός (κομμένος σε χονδρές μπριζόλες∙ η συνταγή είναι για 5 μερίδες)
Κολοκυθάκια μικρά με ανθό (να υπολογίσουμε 5-6 για κάθε άτομο)
Σκόρδο (2 σκελίδες για κάθε μερίδα)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
8 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γλ. κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι (κόκκοι)
3 λεμόνια
6 κρόκοι αυγού
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
Ζωμός λαχανικών
1/2 κ.γλ. (κοφτό) κορν φλάουρ
1/2 κ.γλ. κουρκουμάς
Μάραθος ή άνηθος (για πασπάλισμα στο σερβίρισμα)
Ελαιόλαδο
1) Πλένουμε καλά τις μπριζόλες λαιμού και τις βάζουμε στο στραγγιστήρι μας, να στραγγίσουν καλά. Τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας, ώστε να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος υγρασίας. Σε νταβαδάκι βάζουμε λάδι να καλύψει τον πάτο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σωτάρουμε τις μπριζόλες μας, μέχρι να «θωρακισθούν» και να πάρουν μελί χρώμα. Τις κατεβάζουμε σε μία πιατέλα και στο ίδιο λάδι σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαραθεί, προσθέτουμε μέσα και τις μπριζόλες με το ζουμάκι που έχουν βγάλει και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
2) Έχουμε έτοιμο ζωμό λαχανικών να βράζει και ρίχνουμε τον ζωμό στο κρέας (να σκεπάσει τουλάχιστον δύο δάκτυλα το κρέας). Σκεπάζουμε το νταβαδάκι μας και αφήνουμε το κρέας μας να σιγοβράζει για περίπου 45 λεπτά. Όταν με το πηρούνι μας δοκιμάσουμε και δούμε ότι το κρέας μας χρειάζεται 15-20 λεπτά να γίνει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις σκελίδες του σκόρδου και τους κόκκους από μπαχάρι, το αλάτι και δοκιμάζουμε. Προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να σιγοβράζει για άλλα 20 λεπτά. Όταν τα κολοκυθάκια μας βράσουν και γίνουν «αλ ντέντε», τότε προχωράμε στη διαδικασία του αυγοκόμματος.
3) Για 4-5 μερίδες, βάζουμε σ’ ένα γυάλινο μπωλ 6 κρόκους (μόνο) αυγών, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1/2 κ.γλ. κουρκουμά. Με ένα πηρούνι χτυπάμε καλά, για να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας, προσθέτοντας σιγά σιγά τον χυμό των λεμονιών. Στη συνέχεια παίρνουμε καυτό ζωμό και σιγά σιγά ρίχνουμε στο αυγό, ανακατεύοντας καλά. Αφού πάρουμε όλο το ζουμάκι, κατόπιν ρίχνουμε το αυγό στο φαγητό και αναδεύουμε να πάει καλά παντού (αν έχουμε αρκετό ζουμάκι και επιθυμούμε καλά δεμένη σάλτσα, τότε στην αρχή προσθέτουμε στα αυγά 1/2 κ.γλ. κορν φλάουρ). Μετά το αυγόκομμα, αφήνουμε 30 δευτερόλεπτα να πάρει το φαγητό μία βράση και το κατεβάζουμε.
Πασπαλίζουμε με κόκκους κόκκινου γλυκού αρωματικού πιπεριού και με ψιλοκομμένο μάραθο. Σερβίρουμε με ελληνική παραδοσιακή φέτα και λευκό κρασάκι.
1) Επειδή λεμόνι από λεμόνι διαφέρουν στην ποσότητα του χυμού (λ.χ. ένα μπορεί να δίνει 4 κ.σ. χυμό κι ένα άλλο 7 κ.σ. χυμό), γι’ αυτό προσέξτε την ποσότητα∙ πρέπει να είναι τόση, ώστε η οξύτητα να είναι της αρεσκείας σας.
2) Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι φρέσκα και μικρά (ή δυνατόν και με το λουλούδι τους). Εάν θέλετε να κρατηθούν τα λουλούδια ενωμένα με τα κολοκυθάκια κατά το βράσιμο, πρέπει να ενώσετε λουλούδι και κολοκύθι με μια οδοντογλυφίδα (την οποία θα αφαιρέσετε κατά το σερβίρισμα).
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!