2 – 3 κιλά κολοκύθια
1 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
300 – 350 γρ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
4 κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο μαγειρικής
Για τη σάλτσα:
350γρ. αλεύρι
2 – 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο μαγειρικής ή βιτάμ
Αλάτι
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και κόβουμε τις άκρες τους. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε με προσοχή το εσωτερικό τους. Το εσωτερικό τους το στρώνουμε στο κάτω μέρος της κατσαρόλας που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας. Σε ένα μπωλ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, μισό ποτήρι ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ένα τα κολοκύθια και τα γεμίζουμε με αυτό το μείγμα. Τα στρώνουμε «ξαπλωμένα» το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στην κατσαρόλα μας. Πάνω από τα κολοκύθια βάζουμε το φρέσκο βούτυρο μαγειρικής και τα σκεπάζουμε με ένα μεγάλο ρηχό πιάτο. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό και με αυτό γεμίζουμε την κατσαρόλα με τα κολοκύθια, τόσο ώστε να τα καλύψει εντελώς. Βράζουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να βράσει καλά το ρύζι.
Αδειάζουμε σε ένα μπωλ όλο το ζουμί από το φαγητό μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο ή το βιτάμ και το ζεσταίνουμε. Μέσα της ρίχνουμε και ανακατεύουμε με σπάτουλα το αλεύρι. Μόλις ξανθύνει το αλεύρι μας ρίχνουμε αργά αργά το ζουμί από το φαγητό μας ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τόσο ζουμί όσο χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη κρέμα και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Το υπόλοιπο ζουμί αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε αυγολέμονο. Αν το ζουμί για κάποιο λόγο δεν μας φτάσει, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια μας περιχύνοντάς τα με μπόλικη σάλτσα.