1 κοκόρι
2 ξερά κρεμμύδια
1 ποτήρι κρασί
3 ντομάτες ή 1 κονκασέ
3 φύλλα δάφνης
Ελαιόλαδο
Μπαχάρι, κανέλλα
Αλάτι, πιπέρι
1 πακέτο χυλοπίτες (500 γρ.)
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Ζητάμε από τον χασάπη μας να μας κόψει το κοκόρι σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σε αυτό τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια που έχουμε χοντροκόψει. Στη συνέχεια βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα και γυρνώντας τα, τα τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές. Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, το κρασί, τα μπαχαρικά και λίγο νερό. Με σκεπασμένη την κατσαρόλα, βράζουμε το φαγητό ρίχνοντας του που και που καμιά ματιά προσέχοντας να μη στεγνώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν μαλακώσει το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε σε αυτήν νερό τόσο ώστε να μπορούν να βράσουν οι χυλοπίτες. Μόλις αρχίσει να παίρνει το νερό βράση, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν σε μικρά γιουβετσάκια ή σε ένα μεγάλο πυρέξ, βάζουμε τις χυλοπίτες με όλο το ζουμί και τα κομμάτια του κόκορα. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά στους 200 βαθμούς και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.