1/2 κιλό μαλλιά για καταΐφι
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
1/2 κιλό ανθότυρο
1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι βανίλια
1 κούπα φιστίκι Αιγίνης ανάλατο-ψημένο
Υλικά για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Σ’ ένα μπολ λιώστε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια ώσπου να γίνουν μια λεία πάστα. Ξάνετε το καταΐφι και βουτώντας τις παλάμες σας στο βούτυρο, τρίψτε το, να βουτυρωθεί πολύ καλά. Στρώσε το μισό βουτυρωμένο καταΐφι σε ένα ταψί κι απλώστε πάνω την γέμιση. Κάλυψε όλη την επιφάνεια με το υπόλοιπο καταΐφι προσεκτικά να μην υπάρχουν κενά. Ψήστε στους 180 για περίπου μια ώρα μέχρι να ροδίσει το καταΐφι καλά. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε την ζάχαρη με το νερό 5 λεπτά να δέσει ελαφρά, κατεβάστε από την φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμόνι. Απλώστε τα φιστικιά στην επιφάνεια του γλυκού, περιχύστε με το ζεστό σιρόπι κι αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, πριν το σερβίρετε, συνοδεύοντας το με παγωτό καϊμάκι.
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μικράς Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Φαίη Κ. και την ευχαριστούμε πολύ!