200γρ. αλεύρι φάριν απ
350γρ. ανανά καθαρισμένο
250γρ. βούτυρο και λίγο ακόμη
200γρ. ζάχαρη και λίγη ακόμη
3 αυγά
2 κουταλιές τριμμένη καρύδα
2 κάψουλες βανίλια
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 20cm. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τον ανανά και στη συνέχεια σε κομμάτια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 50γρ. από το βούτυρο και μέσα του μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά τον ανανά και από τις δύο πλευρές του και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη να καραμελώσει ελαφρά. Στρώνουμε τον ανανά στη βάση της φόρμας ώστε να μην αφήνουμε κενά. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα 200γρ. του βουτύρου με τη ζάχαρη να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο μαζί με την καρύδα ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι. Με το κουτάλι ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα μας πάνω στον ανανά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για πενήντα λεπτά με μια ώρα. Αφήνουμε το κέικ μας να σταθεί για δέκα λεπτά και στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα μέσα στην πιατέλα μας. Μόλις κρυώσει εντελώς το κόβουμε σε φέτες και το απολαμβάνουμε!