1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 πακέτο μαργαρίνη λιωμένη (75γρ.)
240ml ζεστό νερό (1 φλιτζάνι)
1 1/2 κουταλάκι μηλόξυδο
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι εσάνς αμυγδάλου
3 κουταλάκια χυμό λεμονιού
Αμύγδαλα φιλέ (αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε φέτες)
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε καλά. Με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε τρεις τρύπες στο αλεύρι. Στην μια βάζουμε τον χυμό του λεμονιού, στην άλλη το μηλόξυδο και στην τρίτη τη μαργαρίνη. Αδειάζουμε μονομιάς το νερό, την εσάνς αμυγδάλου, και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί αδειάζουμε το μείγμα μας και το πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλων. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα της ώρας περίπου μέχρι να ροδοψηθεί και η φουρκέτα (ή το μαχαίρι) που βυθίζουμε να βγει στεγνή. Το κέικ λεμονιού και αμυγδάλου είναι ακόμη πιο νόστιμο αφού κρυώσει και δέσουν τα αρώματα του λεμονιού και του αμυγδάλου.