200γρ. καρύδας τριμμένη (150γρ. μέσα και 50γρ. από πάνω πασπαλισμένη)
2 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια
1/2 λεμόνι ξύσμα
4 αυγά χωρισμένα (ασπράδια – κροκάδια)
Υλικά για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού νερό
2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κλωνάρι κανέλα
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ 150γρ. καρύδας + αλεύρι + μπέικιν + βανίλια. Χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια προσθέτοντας σιγά σιγά την μισή ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη την σφιχτή μαρέγκα για το τέλος. Χτυπάμε το βούτυρο με την άλλη μισή ζάχαρη να αφρατέψει, ρίχνουμε ένα ένα τα κροκάδια χτυπώντας και τέλος το ξύσμα. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτοντας εναλλάξ το μείγμα αλεύρι με το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα στο χέρι. Στο τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε σε ταψί (εγώ στρογγυλό με διάμετρο 30 εκ.) και ψήνουμε σε 180° βαθμούς περίπου ανάλογα τον φούρνο για 45′ έως 55′ λεπτά. Το σιρόπι βράζει περίπου για 10′ λεπτά. Σιροπιάζουμε με το ένα κρύο και το άλλο ζεστό. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 50γρ.καρύδας.
Καλή επιτυχία!
Την συνταγή αυτή καθώς και την φωτογραφία που την συνοδεύει, μας τα έστειλε ο καλός μας φίλος Ορφέας, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε τα blog του Ορφέα: «ΤΟΥΙΤΥ» και Ααα!!! να μία Τρελή κι αδέσποτη !!!!