2 κιλά καβούρια
Πατάτες
2 λεμόνια
Παρθένο ελαιόλαδο
Ρίγανη
Προσέξτε όταν αγοράσετε τα καβούρια να είναι ζωντανά. Υπάρχουν δύο ειδών: τα αρσενικά είναι πιο μεγάλα και τα θηλυκά πιο μικρόσωμα αλλά με περισσότερο περιεχόμενο. Εδώ στη Θεσσαλονίκη αγοράζουμε από τον Μακρύγιαλο Πλαταμώνα που έχουν και πολλά μύδια εξαιρετικής ποιότητας.
Μια μεγάλη κατσαρόλα γεμισμένη μέχρι το ένα τρίτο με νερό. Προσέξτε όταν τα ξεβγάζετε με νερό μην τσιμπηθήτε. Βάζετε στην κατσαρόλα και τα βράζετε για ένα τέταρτο με μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Χρησιμοποιήστε αρκετές πατάτες γιατί γίνονται πεντανόστιμες. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ζωμό από τα καβούρια, αφού τον σουρώσουμε πρώτα, το ελαιόλαδο, τις πατάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες, τα λεμονάκια μας και την ρίγανη. Τα βράζουμε μέχρι να τελειώσει το νεράκι. Πιστέψτε με γίνονται πεντανόστιμες με όλη την αλμύρα τής θάλασσας.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!