1 κιλό κρέας ζυγούρι – αρνί
1 κιλό ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια ½ κιλού
4 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι
Ρύζι τύπου Καρολίνα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
Κανέλα
Βράζουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά μαζί με νερό και αφού ψηθεί το κρέας σουρώνουμε και περνάμε από το μύλο των λαχανικών τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα οποία προσθέτουμε στο ζωμό.
Μετράμε το ζωμό ανάλογα με την ποσότητα του πιλαφιού που θέλουμε να φτιάξουμε, ως ακολούθως: Για κάθε 1 ποτήρι ρυζιού, 3 ποτήρια ζωμό. Πριν ακόμα απορροφήσει το ρύζι όλο το ζωμό το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας για να μείνει και να “μελώσει” ενώ είναι ακόμα “αρκετό” το νερό.
Περιχύνουμε το πιλάφι με καυτό, τσιγαρισμένο καλά, βούτυρο και σερβίρουμε αμέσως. Προσθέτουμε από πάνω από το πιλάφι κανέλα.
Το Κασιώτικο πιλάφι γίνεται από ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος αρνιού με πολλές ντομάτες ώστε να είναι κόκκινο. Είναι ένα εορταστικό φαγητό που σερβίρεται σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια και γενικά κάθε εορταστική εκδήλωση του νησιού. Η εκτέλεσή του είναι απλή και εύκολη.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Βάσω Περσελη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!