2 φλιτζάνια λάδι (καλαμποκέλαιο)
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
10 αυγά
2 φακελάκια baking powder
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 βανίλια
Υλικά για το σιρόπι:
5 φλιτζάνες νερό
4 φλιτζάνες ζάχαρη
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια λάδι (καλαμποκέλαιο) και μετά τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τα οποία τα ανακατεύουμε και με το χέρι. Κατόπιν ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη και ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα 2 φακελάκια baking powder και ανακατεύουμε. Αφού έχουμε βάλει σε ένα ποτήρι το κονιάκ και ρίξουμε μέσα 1/2 κουταλάκι σόδα, 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο, 1 βανίλια τα ρίχνουμε στο μπωλ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος ρίχνουμε μέσα και τα 2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει πρώτα. Ο φούρνος προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς καθ’ όλη την διάρκεια της παρασκευής. Χρειάζεται λιγότερο από 1 ώρα ψήσιμο.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα 5 ποτήρια νερό και τα 4 φλιτζάνια ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν. Από την στιγμή που θα χοχλάζει το νερό χρειάζονται 7 λεπτά.
Τέλος μόλις ψηθεί το γλυκό ρίχνουμε όλο το σιρόπι να το απορροφήσει που θα είναι ζεστό και το πασπαλίζουμε με καρύδι.
Καλή επιτυχία!
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Ματούλα Μεντή, από το Κεφαλόβρυσο Ιωαννίνων, και την ευχαριστούμε πάρα πολύ.