10 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
10 αυγά
10 κουτ. σούπας καρύδι τριμμένο
10 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι baking powder
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Υλικά για το σιρόπι:
15 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 1/2 ποτήρια νερό
Η συνταγή που σας στέλνω είναι οικογενειακή παράδοση ας το πούμε, είναι εύκολη και πεντανόστιμη αρκεί να έχετε φρέσκα χωριάτικα αυγουλάκια.
Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα. Στο μπωλ με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με μίξερ να αφρατέψει το μίγμα περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το baking, το καρύδι, την φρυγανιά και τα μπαχαρικά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα λίγη λίγη ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα για να μην “κάτσει”. Αυτό είναι και όλο το μυστικό της επιτυχίας της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να την καρφώσουμε με το μαχαίρι κι αν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμη. Χαράζουμε σε κομμάτια, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι για ομορφιά. Αφήνουμε να σταθεί για να τραβήξει καλά το σιρόπι πριν βγάλουμε κομμάτι τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες θα έχετε στα σίγουρα μια υπερ-αφράτη καρυδόπιτα! Εμένα με βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη!
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Αγγελική Κριθαρα και την ευχαριστούμε πολύ.