1 κιλό καρυδάκια φρέσκα μικρά τρυφερά
1 1/2 κιλό ζάχαρη
Ξύλο κανέλας
Λίγο γαρύφαλλο καρφιά
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι
Αμύγδαλα ξασπρισμένα (προαιρετικά)
Προσέχουμε τα καρυδάκια μας να μην έχει γίνει ξύλο το τσόφλι τους. Καλύτερα λοιπόν να τα έχουμε μαζέψει στα τέλη της άνοιξης – αρχές Ιουνίου. Χρησιμοποιήστε γάντια γιατί βάφουν έντονα και δεν ξεβάφουν!
Παίρνουμε τα καρυδάκια, ξύνουμε τη φλούδα τους σε τρίφτη τυριού, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για ένα τέταρτο. Αφού τα βγάλουμε από την κατσαρόλα τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρυπάμε με μια βελόνα πλεξίματος από τη μια άκρη στην άλλη. Κατόπιν τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε εκεί για 3 ημέρες αλλάζοντας το νερό τέσσερις φορές την ημέρα, για να ξεπικρίσουν. Αφού περάσουν οι 3 ημέρες βάζουμε στις τρύπες κάθε καρυδιού από ένα αμύγδαλο ξασπρισμένο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, 1.250 ml νερό, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τα καρυδάκια και τα βράζουμε για δέκα λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε όπως είναι για 24 ώρες. Μετά τις 24 ώρες τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε ελαφρά και συσκευάζουμε σε γυάλινα βάζα.