1 πακέτο ζυμαρικό της αρεσκείας σας
(εγώ προτιμώ λιγκουίνι ή νούμερο 7)
1/4 μπέικον
(αν θέλετε και λίγο ζαμπόν, εγώ προσωπικά δε βάζω)
1 κουτί κρέμα γάλακτος
(αντικαθίσταται με 1 κουτί εβαπορέ!)
1 αυγό
Τριμμένη παρμεζάνα
Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Μανιτάρια (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη πάπρικα
Βράζουμε τα ζυμαρικά με λίγο αλάτι (θα έχει το τυρί, η σάλτσα κ θα αλμυρίσουν αρκετά), σουρώνουμε χωρίς να ξεβγάλουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα (αφού προηγουμένως έχουμε ζεστάνει λίγο βιτάμ με σβηστό μάτι). Ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Για τη σάλτσα:
– Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το ρίχνουμε σε κατσαρολάκι και το τσιγαρίζουμε χωρίς λάδι (έχει αρκετό λίπος από μόνο του). Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει. Αν θέλουμε να βάλουμε και μανιτάρια, τα κόβουμε σε μεσαία κομμάτια, τα τσιγαρίζουμε από πριν σε ένα τηγάνι ώσπου να φύγει όλο το ζουμί και τα προσθέτουμε στο μπέικον.
– Αφού πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε την κρέμα ή το εβαπορέ, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
– Ανακατεύουμε κατά τακτά διαστήματα.
– Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι, ελάχιστη πάπρικα, τριμμένη παρμεζάνα – περίπου 2 γενναιόδωρες κουταλιές σούπας (αν έχουμε βάλει εβαπορέ λίγο παραπάνω).
– Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
– Όταν έχει πήξει πλέον αρκετά (δε ρέει σα ζουμί απ’ το κουτάλι αλλά μένει επάνω του αρκετή ποσότητα), αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
– Κατόπιν, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε περίπου για μισό λεπτό.
Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ροζ κατά προτίμηση), χοντροτριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι (κατά βούληση) και ένα μπαστουνάκι μαϊντανό.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Κλεοπάτρα Δεσποτάκη και την ευχαριστούμε πολύ.