5 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 φλιτζάνι βούτυρο
Μισό λεμόνι στυμμένο
Λίγο αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει
Υλικά για τη γέμιση:
Μέλι
1/2 κούπα καρύδια τριμμένα
Κανέλα
Ζεστό νερό
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Χτυπάμε το λάδι με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει, 5-7 λεπτά περίπου. Μετά ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά για τη ζύμη ανακατεύοντας συνέχεια με το μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να πλάθεται εύκολα και να μην "σπάει".
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε μισή κούπα τριμμένα καρύδια, προσθέτουμε μέλι και κανέλα και ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό ώστε να λιώσει το μέλι και να μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα.
Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομματάκια και φτιάχνουμε μπαλάκια σε μέγεθος μπαλίτσας του γκολφ. Τοποθετούμε ένα ένα τα μπαλάκια στην παλάμη μας και πιέζουμε με τον δείκτη στο κέντρο ώστε να γίνει ένα βαθούλωμα. Βάζουμε λίγη γέμιση και τα κλείνουμε από πάνω πιέζοντας τις άκρες για να πάρουν σχήμα οβάλ.
Τοποθετούμε τις "καντάδες" στο ταψί αφήνοντας 2 εκατοστά περιθώριο η μία από την άλλη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο, όσο είναι ακόμα ζεστές, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή Επιτυχία και καλές γιορτές
ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Κάντε καλύτερα την μισή δόση εκτός κι αν θέλετε να μοιράσετε σε όλη την γειτονιά. Θα βαρεθείτε να πλάθετε και να γεμίζετε τις καντάδες αν κάνετε όλη τη δόση. Αν βέβαια υπάρχουν πολλά εργατικά χέρια μην μασάτε!
Την Πολίτικη αυτή συνταγή έφτιαχναν τα Χριστούγεννα στη Σμύρνη. Είναι μια συνταγή της κυρίας Άννας και μας την έστειλε ο γιος της Αντώνης Σαμιώτης. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους δύο!