750 γραμμάρια ζάχαρη
1 λίτρο νερό
8 ξύλα κανέλας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουν για περίπου μισή ώρα. Ανακατεύουμε συνέχεια και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Όταν έχει βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όσο η κανελάδα “κρυώνει” αρχίζει να πήζει και γίνεται σαν παχύρρευστο σιρόπι. Τη διατηρούμε σε μπουκάλι γυάλινο (όχι πλαστικό) είτε μέσα στο ψυγείο, είτε εκτός. Σερβίρεται αραιωμένη με νερό, δηλαδή θα βάλουμε στο ποτήρι που θα τη σερβίρουμε: 1/3 κανελάδα και 2/3 νερό.
Η Κανελάδα είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα-αναψυκτικό των νησιών του νοτίου Αιγαίου (Κω, Νίσυρο, Κάρπαθο, Κρήτη, κλπ) και είναι πολύ εύκολη στη παρασκευή της αφού τα μόνα υλικά της είναι νερό, ζάχαρη και κανέλα. Το καλοκαίρι μπορούμε να τη σερβίρουμε με επιπλέον παγάκια σαν αναψυκτικό ή με θρυμματισμένο πάγο σαν γρανίτα και το χειμώνα σερβίρεται με βρασμένο νερό ως ρόφημα/αφέψημα.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!