1 πακέτο μακαρόνια
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 με 1 1/2 κιλό μελιτζάνες
1-2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο φρέσκο μαϊντανό, δυόσμο ή βασιλικό
Μια πρέζα ζάχαρη
Λίγη φέτα ή τριμμένο σκληροτύρι
1 κρεμμύδι ξερό
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες και μετά σε τετραγωνάκια. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μια ώρα περίπου σε ένα σουρωτήρι να ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις στίβουμε καλά με τα χέρια μας για να φύγουν τα νερά. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι μας, και σε ροδέλες το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μας. Όταν αρχίσει να μαραίνεται ρίχνουμε και το σκόρδο και κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα μας για μισή ώρα περίπου. Σε ένα γουοκ ή βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο κι εκεί μέσα τηγανίζουμε λίγο τις μελιτζάνες ανακατεύοντάς τες συχνά. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα της ντομάτας και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί για ένα τέταρτο περίπου. Τέλος βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε γαρνίροντάς τα με σάλτσα, ψιλοκομμένο το φρέσκο μυρωδικό μας και τριμμένη την φέτα ή το σκληροτύρι μας.