250γρ. αλεύρι
200γρ ζάχαρη
90γρ. βούτυρο
6 μέτρια αυγά
3 βανίλιες
1/2 κουταλάκι κανέλα
Λίγο βούτυρο ακόμη
Υλικά για τη γέμιση μήλου:
6 μήλα
60γρ. βούτυρο
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλιές κορν φλάουρ
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
Υλικά για γαρνιτούρα:
Παγωτό βανίλια
Σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας (προαιρετικά)
Αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
Για να φτιάξουμε τα καλαθάκια:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 50γρ. από τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το βούτυρο και 330ml νερού και τα σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να λιώσει το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιόμορφο και ομοιογενές. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει κάπως. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά και όταν έχει κρυώσει η ζύμη μας τα προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Παίρνουμε μια αντικολλητική φόρμα για μάφφινς και την γυρίζουμε ανάποδα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τις προεξοχές της. Βάζουμε την ζύμη μας σε κορνέ (με μύτη με μεγάλο άνοιγμα πχ αστέρι) και ξεκινάμε από την βάση της φόρμας (δηλαδή γύρω από το κάθε εξόγκωμα) κάνοντας κυκλικές κινήσεις και ανεβαίνοντας προς τα πάνω φτιάχνουμε ένα καλαθάκι φροντίζοντας ώστε να μην έχει κενά η ζύμη μας. Επαναλαμβάνουμε. Εάν δεν χωράει να κάνουμε τα καλαθάκια το ένα δίπλα στο άλλο, τότε κάνουμε ένα και αφήνουμε ένα εξόγκωμα κενό (εναλλάξ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, με αέρα, για περίπου μισή ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με την κανέλα. Όταν ψηθούν και βγουν από τον φούρνο, μόλις η θερμοκρασία τους επιτρέπει να τα κρατήσουμε με γυμνά χέρια (αλλά είναι ακόμη ζεστά) τα πασπαλίζουμε γύρω γύρω (εσωτερικά και εξωτερικά) με το μείγμα ζάχαρης και κανέλας.
Τώρα θα φτιάξουμε την γέμιση μήλου:
Κόβουμε τα μήλα σε μικρούς κύβους και τα ανακατεύουμε με το χυμό του λεμονιού. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπωλάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 450ml νερού. Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες το βούτυρο του ρίχνουμε την ζάχαρη και την κανέλα που μας περίσσεψαν από το πασπάλισμα που κάναμε στα καλαθάκια και το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά. Αφήνουμε τη γέμιση μήλου να κρυώσει.
Τέλος, γεμίζουμε με αυτήν τα καλαθάκια που έχουμε φτιάξει και τα γαρνίρουμε με παγωτό βανίλια. Εάν θέλουμε περιχύνουμε ελαφρά με σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας ή πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ. Είναι ένα υπέροχο γλύκισμα!