1/2 κιλό καλαμαράκια ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
2 μεγάλες ώριμες τομάτες τριμμένες στο χοντρό μέρος του τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ποτηράκι κρασί (100gr)
1 ξυλάκι κανέλλας και λίγα μπαχάρια
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 ποτηράκι λάδι
1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
Λίγο σαφράν (προαιρετικά)
1 κουταλιά του γλυκού πελτέ τομάτας (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα καλαμάρια. Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με τα καλαμαράκια. Ρίχνουμε την τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο με το κρασί. Αφήνουμε 5 λεπτά ως που να ξεθυμάνει το κρασί. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά, την κανέλλα, τα μπαχάρια και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Βράζουμε για 15 λεπτά. Βράζουμε το μακαρονάκι, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα των καλαμαριών. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς και τον ευχαριστούμε πολύ.