1 κιλό καλαμαράκια
1 κλωνάρι σέλινο
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξανθές σταφίδες
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 μελιτζάνα
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί αρετσίνωτο
120γρ. ρύζι
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Κόβουμε από το κεφάλι τους τα μάτια και το στόμα και από το σώμα τους αφαιρούμε το διαφανές σκληρό μέρος. Ξεχωρίζουμε το κεφάλι και το ψιλοκόβουμε σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τις πιπεριές, τη μελιτζάνα, το σέλινο και τα κολοκυθάκια. Τα σωτάρουμε αυτά στις 2 από τις 4 κουταλιές λάδι. Στη συνέχεια τα σβήνουμε με το μισό από το κρασί και προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες αφήνοντας να πάρει μία βράση. Με αυτήν την γέμιση γεμίζουμε τα καλαμαράκια μας (έχοντας υπόψιν μας ότι το ρύζι θα φουσκώσει). Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα μπαχαρικά, τις υπόλοιπες δύο κουταλιές λάδι και το υπόλοιπο κρασί και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τα γεμισμένα καλαμάρια και από πάνω τα περιχύνουμε με το μείγμα από το μπωλ. Ψήνουμε σκεπάζοντας το πυρέξ με αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.