32 μικρά καλαμαράκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα με τα κεφάλια τους)
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1 μαραθόριζα
10 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 λεμόνι (το χυμό του)
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
1 ζωμό μυρωδικών ψυγείου
Αλάτι – πιπέρι
Αν τα καλαμαράκια είναι κατεψυγμένα τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν όλο το βράδυ, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και την επομένη τα ξεπλένουμε καλά ώστε να μην έχουν υπολείμματα άμμου, αν βέβαια είναι φρέσκα απλώς τα πλένουμε πολύ καλά. Χωρίζουμε τα κεφάλια τα ψιλοκόβουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, τη μαραθόριζα (σε πολύ λεπτές ροδέλες) καθώς και τα κρεμμυδάκια επίσης σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα μέχρι να μαραθούν, στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια αφήνοντας τα να σοταριστούν κι αυτά καλά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να μαγειρευτεί το μείγμα 1 -2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά (μαϊντανό – άνηθο) καθώς και το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε.
Αρχίζουμε το γέμισμα των καλαμαριών στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα για να μη βγει η γέμιση κατά το μαγείρεμα. Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε στρώσεις στην κατσαρόλα. Έχουμε βραστό νερό περίπου 1,5 λίτρα στο οποίο διαλύουμε το ζωμό μυρωδικών φτιάχνοντας έτσι αρκετό ζωμό, ρίχνουμε τόσο ζωμό στην κατσαρόλα με τα καλαμαράκια, όσο να τα σκεπάζει καθώς και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κρατάμε όσο νερό περισσέψει σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον ζωμός. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση αρχικά σε δυνατή φωτιά, ενώ στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη ένταση στο μισό και σιγοβράζουμε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Βέβαια προσέχουμε να μη μείνει χωρίς υγρά το φαγητό και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το ζωμό που έχουμε κρατήσει.
Μόλις είναι έτοιμο (ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά το καλαμαράκι) κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 1 κουταλιά κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού να διαλυθεί καλά, παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα του λεμονιού, κατά τον ίδιο τρόπο με το αυγολέμονο, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μια-δυο βράσεις και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tip: Προσοχή με το ζωμό μην τον ρίξετε με μιας, είναι προτιμότερο να προσθέτετε κάθε τόσο υγρό, παρακολουθώντας το φαγητό, γιατί στο τέλος θέλουμε το φαγητό μας να έχει μείνει με λίγη σάλτσα και να μη μοιάζει με σούπα.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Έφη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε την προσωπική της σελίδα «Recipes for Top Models from Effie», κάνοντας κλικ εδώ!