1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα και μεγαλούτσικα
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι άνηθο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για πιλάφι
1 φλυτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
Λίγες σταφίδες ξανθές
1 ποτήρι λάδι
1 λεμόνι (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια μας χωρίς να τα κόψουμε (πρέπει να μείνουν ολόκληρα) και ετοιμάζουμε την γέμιση μας: Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια μας και προσθέτουμε το ρύζι μας λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και τα αφήνουμε να βράσουν. Στο τέλος προσθέτουμε και τον μάραθο και τον άνηθο ψιλοκομμένα.
Μόλις κρυώσει η γέμιση αρχίζουμε να γεμίζουμε τα καλαμάρια μας. Τα πλοκάμια τα βάζουμε και αυτά στο άνοιγμα εκεί που ήταν. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα χαμηλή. Ρίχνουμε νερό ίσα να τα σκεπάσει και λάδι. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους. Αν θέλουμε στο τέλος στύβουμε και ένα λεμόνι.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Αναστασία Παπαηλιοπούλου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!