4-5 μεγαλούτσικα κολοκύθια
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
16 φυλλαράκια τσάιβς
150γρ. κατίκι Δομοκού
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κλαράκι λεβάντα
Πλένετε τα κολοκυθάκια και κόβετε τις άκρες τους. Τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Κρατάτε μόνον 3-4 από κάθε κολοκύθι και πιο συγκεκριμένα αυτές που έχουν το μεγαλύτερο μήκος αλλά και πλάτος. Μαζεύετε λοιπόν 16 τέτοιες λεπτές φετούλες και τις βάζετε σε ένα ταψάκι. Προσέχετε όμως για να πετύχετε ένα πραγματικά λεπτό κόψιμο πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μαντολίνο, μην παραξενεύεστε έτσι το λένε το ειδικό εργαλείο ή χρησιμοποιήστε τον τρίφτη που κόβετε τα τσιπς πατάτας.
Πασπαλίστε τις φετούλες με το αλάτι και την ζάχαρη και αφήστε τις να μαριναριστούν για μια ωρίτσα. Αυτό το κάνουμε για να αφυδατωθούν και να αποκτήσουν ελαστικότητα προκειμένου να φτιάξουμε τα κρικάκια που θα γεμίσουμε με το τυρί.
Όσο τα κολοκυθάκια μαρινάρονται, ανακατεύετε το μέλι μαζί με δύο κουταλιές καυτό νερό και ρίχνετε μέσα το κλαράκι της λεβάντας. Τα αφήνετε και αυτά να μαριναριστούν για μισή ώρα.
Και ήλθε η ώρα η καλή. Βράστε το μέλι για 2 λεπτά σε ένα μπρικάκι. Σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
Ξεπλύνετε τις φετούλες του κολοκυθιού με άφθονο κρύο νερό και στεγνώστε τις με χαρτί κουζίνας. Παίρνετε στο χέρι μια φέτα κολοκυθιού και την φέρνετε κύκλο να σχηματισθεί ένας κρίκος διαμέτρου περίπου 2 – 2 1/2 εκατοστών. Τον δένετε με ένα φυλλαράκι τσάιβς κάνοντας ένα κομπάκι (Μην ανησυχείτε αντέχει το τσάιβς). Γεμίζετε το κρικάκι με το κρεμώδες τυρί καλά κρυωμένο στο ψυγείο και προσέξτε με τώρα… με την βοήθεια ενός σταγονόμετρου στάζετε πάνω σε κάθε κρικάκι δύο τρεις σταγόνες αρωματισμένο μέλι. Διαλέγετε μια όμορφη πιατέλα και σερβίρετε όλον τον κόπο που κάνατε εν είδη γεμιστών κρίκων στο τραπέζι. Ουφ τελειώσαμε…
TIP: Γεγονός, πολύς κόπος και φασαρία για κάτι πολύ απλό πλην αέρινης γεύσης. Θα την προτιμήσετε την συνταγή όταν θα ετοιμάσετε ένα ουζάκι για δύο με μία υποψήφια κατάκτηση σας. Την έχετε ρίξει από χέρι…
Την συνταγή αυτή μας έδωσε ο συγγραφέας, παρουσιαστής και πολυαγαπημένος μάγειρας Ηλίας Μαμαλάκης τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ. Η συνταγή αυτή θα περιλαμβάνεται στο νέο του βιβλίο με τίτλο "Ελάτε στην κουζίνα μου" που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Απριλίου 2007.