35 – 40 βερύκοκα
1 κιλό ζάχαρη
1 1/2 νεροπότηρο νερό
1 βανίλια
1 κούπα ασβεστοπολτό
1 1/2 λίτρο νερό για τον ασβεστοπολτό
1/4 φλυτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
Πρώτα βράζω το νερό (το 1 1/2 ποτήρι) με τη ζάχαρη μέχρι να μελώσει (να δέσει λίγο δηλαδή) και το αφήνω στην άκρη. Εν τω μεταξύ πλένω καλά τα βερύκοκα και ξεφλουδίζω ελαφρά το χνούδι τους (ή με το εργαλείο που καθαρίζω τα φασολάκια – πίλερ). Κατόπιν λιώνω καλά τον κρύο ασβεστοπολτό σε κρύο νερό (1 1/2 λίτρο). Σουρώνω (με πανί ή ψιλό σουρωτήρι) και ρίχνω μέσα τα βερύκοκα, τα οποία και τα αφήνω εκεί περίπου για 90 λεπτά (1 1/2 ώρα) και ΌΧΙ παραπάνω. Ύστερα τα πλένω καλά και τα σκουπίζω με χονδρή χνουδωτή πετσέτα. Μετά τους ρίχνω τον χυμό του λεμονιού, τα ανακατώνω, στραγγίζουν και τα βάζω στο σιρόπι που ετοίμασα πριν. Εδώ μένουν όλο το βράδυ. Την επομένη τα σιγοβράζω, ξαφρίζοντας μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι πάλι (να κάνει δηλαδή κόμπους όταν στάζει η σταγόνα στο πιατάκι). Τέλος προσθέτω και τη βανίλια.
Σημείωση: τα κουκούτσια, αν θέλουμε τα αφαιρούμε ή τα αφήνουμε. Είναι θέμα προτίμησης.
Καλή επιτυχία και πολύ προσοχή!
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ξένια Προϊκάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!