1 κιλό πορτοκάλια
1 κιλό ζάχαρη
300γρ. νερό
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
Αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
Πλένουμε τα ακέρωτα πορτοκάλια. Τα τρίβουμε ελαφρά από έξω με ψιλό τρίφτη και αν θέλουμε μόνο φλούδες κόβουμε γύρω γύρω και τις κάνουμε ρολλάκια με οδοντογλυφίδες. Τα ολόκληρα πορτοκάλια τα κόβουμε σε 8 μέρη και μετά στην μέση. Τα βάζουμε σε καυτό νερό να βράσουν για 5′, τα σουρώνουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό. Το ξανακάνουμε άλλη μια φορά και αφού σουρώσουμε και κρυώσουμε πάλι με νερό, αφήνουμε όλη νύχτα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν μόνα τους. Δεν τα πατάμε!
Την άλλη μέρα δένουμε την ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά. Βάζουμε μέσα τα πορτοκάλια και βράζουμε 6 λεπτά. Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 5-6 ώρες και ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά 6 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε 2 κουταλάκια λεμόνι χυμό και σβήνουμε τη φωτιά μας. Αν θέλουμε να το αποθηκεύσουμε κάνουμε αποστείρωση στα βάζα. Επίσης αν θέλουμε βάζουμε και αρμπαρόριζα!
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.