1 κιλό ντομάτες (τις υπόμακρες)
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι ασβεστόνερο
2 ξύλα κανέλλας
5 γαρύφαλλα ή 1/2 κ.γ. σε σκόνη
3 βανίλιες άρωμα
2 λεμόνια
Ζεματάμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους με προσοχή να μην τις σπάσουμε. Μετά της βάζουμε στο ασβεστόνερο για μια ώρα, τις πλένουμε πολύ καλά και τις βράζουμε για 5 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε ακόμη 2 φορές. Τις τοποθετούμε στην κατσαρόλα και βάζουμε τη ζάχαρη, τα αφήνουμε 30 λεπτά (είναι απαραίτητο). Στη συνέχεια τα σιγοβράζετε έως ότου διαλύσει η ζάχαρη και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά για 2 ώρες περίπου. 10 λεπτά πριν τελειώσετε το γλυκό, προσθέτετε τα μπαχαρικά και το λεμόνι. Όταν το σιρόπι του γλυκού πέφτει από την κουτάλα (μόνο ξύλινη) με κόμπους το γλυκό είναι έτοιμο.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Άννα, και την ευχαριστούμε πολύ.