8 κούπες έτοιμο ποπ κορν
3/4 κούπας καφέ ζάχαρη
6 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
3 κουταλιές σιρόπι καλαμποκιού (γλυκόζης)
1 πρέζα αλάτι
1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κάψουλες βανίλια
Απλώνουμε το ποπ κορν σε ένα ευρύχωρο πυρέξ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά. Μόλις το μείγμα μας αρχίσει να βράζει σταματάμε το ανακάτεμα και το αφήνουμε να κοχλάσει για πέντε λεπτά. Απομακρύνουμε το μείγμα της καραμέλας από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα του την σόδα και τη βανίλια. Έτσι το μείγμα μας θα γίνει ελαφρύ κι αφράτο. Το ρίχνουμε κατόπιν πάνω στο ποπ κορν και το ανακατεύουμε να πάει παντού. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ανακατεύοντας κατά τη διάρκεια αυτή 2-3 φορές μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σκληραίνει. Βγάζουμε τα καραμελωμένα ποπ κορν από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε μέχρι να σπάσουν σε κομμάτια και να ξεκολλήσουν από το πυρέξ. Θα γίνουν πεντανόστιμα, τραγανά και… ανάρπαστα!