3 κιλά κρέας ψαχνό
(αρνί, μοσχάρι, χοιρινό ή συνδυασμό τους)
3 – 4 πατάτες
3/4 κιλού διάφορα κίτρινα τυριά σε κομμάτια
Σκόρδο (προαιρετικά)
3-4 πιπεριές πράσινες (προαιρετικά)
Μπαχάρι κόκκους
Γαρύφαλλο ολόκληρο (μοσχοκάρφι)
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Αν θέλουμε να πλύνουμε τα κρέατα το κάνουμε από την προηγούμενη ημέρα και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό στο ψυγείο να στεγνώσουν εντελώς. Αυτό γίνεται γιατί αν το κρέας μας έχει νερά δεν μπορεί να τυλιχθεί καλά. Αν δεν θέλουμε να τα πλύνουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε αμέσως την ετοιμασία του Γκιούλμπασι.
Απλώνουμε τα κρέατα πάνω σε μία λαδόκολλα και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε σκόρδο, ανοίγουμε σε αυτά τρύπες με ένα μυτερό μαχαίρι και σε αυτές χώνουμε τα σκόρδα. Με το ελαιόλαδο αλείφουμε τα κρέατα και τα αλατοπιπερώνουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια. Μπλέκουμε μεταξύ τους τα κρέατα, τις πιπεριές, τις πατάτες, το μπαχάρι και τα γαρύφαλλα και τα τυλίγουμε σφιχτά με 2-3 λαδόκολλες. Εξωτερικά τυλίγουμε το πακέτο με φύλλα εφημερίδας και το δένουμε με σπάγκο. Το βάζουμε σε ένα ταψί και το τοποθετούμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 200 βαθμών για μία ώρα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 5 ώρες.
Εναλλακτικά δίνουμε το ταψί στον φούρνο της γειτονιάς μας το πρωί.