Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
300γρ. ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα)
2 ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. άνηθος
2 κ.σ. μαϊντανός
3 φύλλα δάφνης
4 1/2 λίτρα νερό
1 ζωμός λαχανικών
1 ζωμός κρέατος (βοδινού ή κοτόπουλου)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά (ολόκληρα)
5γρ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι
Φλούδα 1 λεμονιού
Καρότα
Αγκινάρες
Πατάτες
Αλεύρι
Υλικά για αυγόκομμα και κρέμα:
Χυμός 3 λεμονιών
Κορν φλάουρ
6 κρόκοι αυγών
Πιπέρι
Αλάτι
3 κ.σ. άνηθος
3 κ.σ. μαϊντανός
1 κ.σ. δυόσμος
1 κ.γλ. κουρκουμάς
Γιουβαρλάκια:
Προμηθευόμαστε 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (ιδανικός είναι από την κοιλιά του ζώου, η γνωστή «λάπα», καθώς το τμήμα αυτό είναι πεντανόστιμο, διότι έχει και λίπος μέσα. Εάν όμως για λόγους υγείας θέλετε τελείως άπαχο κρέας, τότε το ιδανικό είναι η σπάλα και η «ελιά»). Για τα γιουβαρλάκια, καλό είναι να πούμε στον κρεοπώλη μας να περάσει τον κιμά δυο φορές από τη μηχανή του κιμά, ώστε να γίνει πιο λεπτός, μαλακός και αφράτος και να δέσει τέλεια στη συνέχεια όλα τα υλικά, ώστε το γιουβαρλάκι να μη διαλύεται κατά το βράσιμο. Επειδή ο κιμάς είναι αρκετά ευπαθής, εάν δεν τον παρασκευάσετε αυθημερόν, τότε πείτε στον κρεοπώλη να σας τον κλείσει αεροστεγώς σε συσκευασία και σακούλα «vacuum». Έτσι μπορείτε να τον κρατήσετε και δέκα ημέρες στο ψυγείο σας με καλή ψύξη.
1) Βάζουμε λοιπόν σε ένα λεκανάκι 1 κιλό κιμά, 300γρ. ρύζι (το ρύζι το πλένουμε πολύ καλά δυο φορές, το στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι και το προσθέτουμε στο λεκανάκι). Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μπλέντερ και τα κάνουμε χοντροκομμένο πολτό, δηλ. να μη γίνει εντελώς αλοιφή. Στη συνέχεια βάζουμε τον πολτό σε σουρωτήρι τσαγιού και σε ένα ποτήρι στραγγίζουμε όλα τα υγρά. Στο λεκανάκι μας με τον κιμά και το ρύζι, ρίχνουμε τώρα και τον πολτό του κρεμμυδιού και του σκόρδου (τα υγρά που έβγαλαν κατά το στράγγισμα δεν τα χύνουμε, γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα). Επίσης προσθέτουμε 2 ολόκληρα αυγά, 6 κ. σούπας ελαιόλαδο, 5γρ. αλάτι, 1 κ.γλ. πιπέρι (μαύρο), 2 κ. σούπας άνηθο (φρέσκο, πολύ ψιλοκομμένο, χωρίς το κοτσάνι), 2 κ. σούπας μαϊντανό (φρέσκο, πολύ ψιλοκομμένο, χωρίς το κοτσάνι). Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μας με τον κιμά, ώστε τα υλικά να ομογενοποιηθούν τέλεια και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για λίγο, ώστε όλα τα υλικά να «δέσουν» μεταξύ τους.
2) Παίρνουμε ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο (όπου να χωρέσουν τα γιουβαρλάκια μας) και βάζουμε 4,5 λίτρα νερό. Προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο (που κρατήσαμε παραπάνω, όταν φτιάξαμε τον πολτό του κρεμμυδιού). Επίσης ρίχνουμε 3 φύλλα δάφνης και προσθέτουμε 1 ζωμό λαχανικών και 1 ζωμό κρέατος. Με το μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι (ακέρωτο) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα, καθώς θα μας δώσει μία υπέροχη γεύση και μυρωδιά. Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας μας το νταβαδάκι σκεπασμένο με καπάκι κι όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση, ίσα ίσα να σιγοβράζει.
3) Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το καρότο και τις πατάτες μας και βγάζουμε από την κατάψυξή μας τις αγκινάρες κι όταν όλα αυτά τα έχουμε έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη σε μια πιατέλα.
4) Σε ένα πιάτο βάζουμε αλεύρι (για όλες τις χρήσεις). Πλάθουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια μας και τα αλευρώνουμε να πασπαλιστούν καλά και μετά τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Προσέχουμε να μην είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα, να είναι μετρίου μεγέθους και όλα ίδια (όχι ένα μικρό κι άλλο μεγάλο). Με το υλικό μας βγάζουμε 27 γιουβαρλάκια.
5) Ρυθμίζουμε τώρα την ένταση της θερμοκρασίας στο δυνατό και όταν το νερό πάρει δυνατή βράση, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και το καρότο. Τότε η θερμοκρασία για 1-2 λεπτά θα πέσει. Περιμένουμε και μόλις αρχίζει πάλι να βράζει, τότε ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια μας ένα ένα μέσα, αναδεύουμε να καθίσουν μέσα καλά και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας για 30-40 λεπτά (χωρίς καπάκι). Είκοσι (20) λεπτά από την ώρα που θα ρίξουμε τα γιουβαρλάκια μας, προσθέτουμε και τις αγκινάρες μας (όπως είναι κατεψυγμένες). Στα 30 λεπτά όλα τα λαχανικά μας είναι έτοιμα και «αλ ντέντε». Το ίδιο και τα γιουβαρλάκια μας (εάν τα θέλετε πιο βρασμένα, ας συμπληρωθούν άλλα 10 λεπτά).
6) Για το αυγόκομμα
Όση ώρα το φαγητό μας βράζει, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ 6 κρόκους αυγών (το ασπράδι το χρησιμοποιούμε για άλλο φαγητό, και η ποσότητα των κρόκων αναπροσαρμόζεται όσο θέλετε), 1 κ.γλ. κοφτό κουρκουμά, 1 κ.γλ. (πολύ κοφτό) πιπέρι, 1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια.
Χτυπάμε με το σύρμα αυγών καλά το μίγμα μας, ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
Οι τρεις επιλογές:
1) Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, κάνουμε το σύνηθες αυγόκομμα και έχουμε μια πολύ γευστική παραδοσιακή σούπα.
2) Μπορούμε το στάδιο 6 (το αυγόκομμα) να μην το κάνουμε καθόλου και να έχουμε μια απλή σούπα. Σ’ αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε μόνο το χυμό των λεμονιών.
3) Η τρίτη εκδοχή είναι η σούπα μας να είναι δεμένη κατά το ήμισυ, ημικρεμώδης. Για να γίνει έτσι, προσθέτουμε στα αυγά μας, 2 κ.γλ. κορν φλάουρ και έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα.
4) Η τέταρτη επιλογή είναι να μετατρέψουμε τον ζωμό της σούπας σε μια παραμυθένια κρέμα και γι’ αυτό προσθέτουμε 2 κ.σ. κορν φλάουρ. Το πιάτο απογειώνεται γευστικά, και από μια συνηθισμένη απλή σούπα γίνεται φαγητό για επίσημο γιορτινό τραπέζι. Όταν σερβίρουμε στο πιάτο, τρίβουμε πάνω στο φαγητό λίγο μοσχοκάρυδο και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.
Σερβίρουμε με φέτα, λευκό κρασί και ζυμωτό ψωμάκι ολικής.
Καλή επιτυχία!
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!