1/2 αβοκάντο γινωμένο αλλά να «κρατάει» λίγο
100gr. γαρίδες μικρές προβρασμένες (μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε γαρίδες πιο χονδρές αν το κόστος δεν είναι πρόβλημα)
1/2 πεπονάκι γλυκό
4 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
1/2 κουταλιά του τσαγιού μουστάρδα
1/2 κουταλιά σούπας ντομάτα κέτσαπ
3 κουταλιές γιαούρτι πλήρες
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
Μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή λίγη πάστα καυτερή πιπεριά
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε το πεπόνι και το κόβουμε σε κύβους. Ζεσταίνουμε τις γαρίδες αφήνοντας τες για δέκα λεπτά σε ένα μπωλ με βραστό νερό. Σε μεγαλύτερο μπωλ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, το γιαούρτι, το αλατοπίπερο και το ταμπάσκο. Όταν ανακατευτεί η σάλτσα καλά ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, το πεπόνι, και το αβοκάντο και με πλαστική σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά να πάει η σάλτσα παντού. Στη φάση αυτή τη φυλάμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε στο τραπέζι ή στο μπουφέ τη σαλάτα μας, ετοιμάζουμε μια πιατέλα την οποία στολίζουμε αν θέλουμε με μαρουλόφυλλα και αδειάζουμε προσεκτικά τη σαλάτα στην πιατέλα. Στολίζουμε το σκεύος στο περιθώριο με σταγόνες ταμπάσκο και σερβίρουμε.
Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλες γαρίδες τις βράζετε για ένα τέταρτο σε αλατισμένο νερό, τις σουρώνετε και τις βάζετε σε παγωμένο νερό να κρυώσουν. Στη συνέχεια καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και το κεφάλι, και αφαιρείτε από τη ράχη χαράζοντας με κοφτερό μαχαιράκι ένα εντεράκι που περιέχει άμμο, τις κόβετε σε μέγεθος μπουκιάς και τις χρησιμοποιείτε όπως και τις άλλες γαρίδες.
Η συνταγή αυτή αντιστοιχεί σε μια ατομική μερίδα το πολύ δύο, οπότε αν έχετε σκοπό να φτιάξετε για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων πολλαπλασιάζετε τα υλικά. Ελπίζω να μη παρεξηγηθώ που εν μέσω οικονομικής κρίσης προτείνω κάτι πιο ακριβό, όμως είναι μια σαλάτα που θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της γεύμα, είναι κατάλληλη για γιορτινό γεύμα και μπορεί να σερβιριστεί σε μικρές μερίδες χρησιμοποιώντας ατομικά μπωλ σαν ορεκτικό!!
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Σοφία Πανδη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!