1 1/2 κιλό καλαμαράκια (προτιμώ τα μεσαία σε μέγεθος ή και τα μικρά ακόμα καλύτερα)
1 ποτήρι ξύδι
1 φλυτζάνι ρύζι (προτιμώ τύπου Μπάρμπα Μπεν)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι στον χοντρό τρίφτη
2 – 3 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
2 – 3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
3/4 φλυτζανιού κουκουνάρι
3 – 4 ντομάτες περασμένες στον χοντρό τρίφτη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί λευκό ξερό για την εκτέλεση της “λευκής” συνταγής αντί της ντομάτας
Βάζουμε τα καλαμάρια μας σε λεκάνη με κρύο νερό με το ξύδι για μία ώρα. Τα ξεπλένουμε καλά, αφαιρούμε το κόκκαλο της ράχης και με το ψαλίδι της κουζίνας, αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια τους. Αφαιρούμε το κεφάλι από το σώμα. Ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό την κοιλιά τους. Τα στραγγίζουμε. Στις σουπιές αφαιρούμε προσεχτικά την κύστη με το μελάνι της. Κόβουμε τα πλοκάμια τους σε μικρά κομμάτια. Ξεπλένουμε το ρύζι μας με κρύο νερό. Το στραγγίζουμε.
Σε κατσαρόλα και μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο λαδάκι και σωτάρουμε καλά τα πλοκάμια μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κουκουνάρι και το ρύζι μας. Ρίχνουμε το 1/4 της ντομάτας να πάρει μια μικρή βράση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τα μυρωδικά μας. Ανακατεύουμε καλά και τ’ αφήνουμε να ξεκουραστούν. Με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε τα καλαμαράκια, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΣΤΟΥΜΠΩΣΟΥΜΕ με το μείγμα μας. Αφού γεμίσουμε τα καλαμαράκια μας, “κλείνουμε” το στόμιο καρφώνοντας σταυρωτά δύο οδοντογλυφίδες για να μην μας φύγει η γέμιση. Τα απλώνουμε σε σειρά σε ένα πυρέξ Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ντομάτα και το λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 150 βαθμών για μία ώρα περίπου. Αν σας μείνει “γέμιση”, βάζετε σε μια άκρη του πυρέξ σας ένα τσέρκι στρογγυλό και το γεμίζετε με την γέμιση που σας έμεινε. Ρίχνετε μια κουταλιά από την ντομάτα σας και άλλη μία με λαδάκι.
ΣΗΜ: Αν θέλετε να τα κάνετε κρασάτα όπως και τις σουπιές, αντί της ντομάτας βάζετε το λευκό κρασί. Όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια!!!!!