2 κιλά ρύζι κίτρινο
1/2 κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο σέλινο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας βετζέτα
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 κιλό περίπου παρθένο ελαιόλαδο
Γαρίδες για 60 άτομα, θα χρειασθούμε εάν είναι λίγο μεγαλούτσικες 7 κιλά
Η συνταγή είναι ιδανική για ετήσιο νηστίσιμο μνημόσυνο 60 ατόμων.
Τσιγαρίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο μας (το μισό της ποσότητας) όλα τα κρεμμύδια μας. Ρίχνουμε και το ρύζι που προηγουμένως το ξεπλύναμε. Ανακατεύουμε για ένα τεταρτάκι. Μετά σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ποσότητα νερού και ζωμό από τις γαρίδες που κρατήσαμε -1 ποτήρι ρύζι, 2 1/2 νερό-, το σέλινο, το αλατοπίπερο, την βετσέτα, το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 20 λεπτά. Το σκεπάζουμε όταν τελειώσει ο χρόνος με μια πετσέτα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μισή κούπα νερό βράζουμε τις γαρίδες και όταν ροδοκοκκινίσουν παίρνουμε το ζωμό για το πιλάφι μας και βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο και ελαφρώς τις τηγανίζουμε. Σερβίρουμε με μια φορμούλα το ρύζι μας και το γαρνίρουμε με τις γαρίδες όπως η εικόνα.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!