3/4 κιλού σπανάκι
3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
3 λεπτά πράσα (τα λευκά τους μέρη)
1/2 κιλό λάπατα ή ότι άλλα χόρτα έχετε στην διάθεση σας
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 αντεριές αρνίσιες με τις συκωταριές τους
Λίγο χυμό ντομάτας
Λάδι
Ανάλογο πιπέρι και αλάτι
Αβγά και χυμό λεμόνι για το αβγολέμονο.
Πλένουμε καλά τις συκωταριές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Πλένουμε καλά τα έντερα και με μια βελόνα του πλεξίματος τα γυρίζουμε μέσα έξω, τα πλένουμε με πολλά νερά και τα βάζουμε σε μπολ με μπόλικο αλάτι και χυμό λεμόνι μέχρι να ασπρίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά.
Αλατοπιπερώνουμε συκωταριές και έντερα. Παίρνουμε σουβλάκια και περνάμε ανάμεικτα τα κομμάτια από τις συκωταριές και στην συνέχεια τα τυλίγουμε με τα εντεράκια. Τα βάζουμε σε σειρά σε ένα ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τα χορταρικά χοντροκομμένα και καλά ανακατεμένα, προσθέτουμε την ντομάτα και ένα ποτήρι λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Όταν ετοιμαστεί και χρειάζεται λίγο νεράκι θα προσθέσετε ένα ποτηράκι του καφέ χλιαρό νερό ίσα-ίσα για το αβγολέμονο. Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο αφού τον έχετε σβήσει και περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο που έχετε ετοιμάσει, ενώ βγάζετε προσεχτικά τα καλαμάκια από τις γαρδούμπες και σερβίρετε αμέσως. Αν θέλετε προσθέστε στο αβγολέμονο λίγο κορν-φλάουρ για να πήξει ωραία. ΘΑΥΜΑ!!!
Βασικά η συνταγή είναι Κωνσταντινοπολίτικη, αλλά η Αθηνά έκανε την δική της παραλλαγή: αντί για χόρτα το έφτιαχνε με πάτους αγκινάρας και ήταν εξ ίσου θαυμάσιο, συν τον άνηθο βεβαίως και τον μαϊντανό.
Την συνταγή αυτή μας έδωσε ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.
Είναι συνταγή της Αθηνάς, της γυναίκας – ηρωίδας του ομώνυμου βιβλίου του: «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη».
Για να διαβάσετε για τον συγγραφέα κάντε κλικ εδώ.