Έντερα αρνιού ή κατσικιού
Γλυκάδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Κύμινο
Κληματόβεργες
Πρώτα θα καθαρίσουμε τα άντερα (δείτε αναλυτικά πως καθαρίζουμε τα έντερα εδώ). Κόβουμε τις κληματόβεργες σε ίσα κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε να είναι τα γαρδουμπάκια μας φροντίζοντας να περισσεύουν περίπου δέκα πόντοι κληματόβεργας. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα γλυκάδια και τυλίγουμε ένα μεγάλο μακρύ κομμάτι γύρω από το ένα ξυλάκι κληματόβεργας κρατώντας το μισό γλυκάδι να περισσεύει ατύλιχτο. Προσθέτουμε κύμινο και στερεώνουμε την αρχή του εντέρου στο ξυλάκι με το γλυκάδι και τυλίγουμε γύρω γύρω σαν να ήταν καλούμπα. Στη συνέχεια τυλίγουμε το υπόλοιπο γλυκάδι γύρω από το δεύτερο κομμάτι κληματόβεργας και αρχίζουμε να τυλίγουμε γύρω γύρω σαν καλούμπα το έντερο (προσθέτοντας που και που λίγο αλάτι, πιπέρι και κύμινο) έτσι ώστε οι κληματόβεργες να έχουν απόσταση μεταξύ τους (περίπου πέντε πόντους). Τέλος τυλίγουμε το έντερο να ενώνονται μαζί οι δύο κληματόβεργες κάνοντας “Χ” με το έντερο. Στερεώνουμε την άκρη του εντέρου στη μία κληματόβεργα. Ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου στους 190 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα. Λίγο πριν σερβίρουμε τα κόβουμε σε τρία κομμάτια και τα “περνάμε” από την ψησταριά ή το τηγάνι. Μπορούν να συνοδευτούν με λεμόνι, οποιαδήποτε σάλτσα πέστο ή και σάλτσα σκόρδου, όμως είναι εξίσου νόστιμα και σκέτα μιας και το άρωμα της κληματόβεργας δένει τέλεια με την υπέροχη γεύση τους!