1 κιλό ζυγούρι
1 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι περίπου
4 κουταλιές βούτυρο
3/4 κούπας χυμό λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Μπαχάρι, πιπέρι ολόκληρο
Πλένουμε το κρέας καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, πιπέρι ολόκληρο και κανονικής θερμοκρασίας νερό (6 κούπες). Θερμαίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για δύο περίπου ώρες. Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας και σουρώνουμε την σούπα μας. Βάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι να βράσει σε φωτιά που ίσα που να κοχλάζει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Όταν “πιεί” όλο το ζωμό το γαμοπίλαφο είναι έτοιμο να δεχτεί το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί πολύ το προσθέτουμε κι αυτό στο γαμοπίλαφο και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι. Αφήνουμε έτσι το γαμοπίλαφο για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε και απολαμβάνουμε πεντανόστιμο παραδοσιακό γαμοπίλαφο!