1/2 κιλό φύλλο μπακλαβά
100γρ. βούτυρο
Υλικά για την κρέμα:
1200γρ. γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες
Υλικά για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι νερό
Φλούδα ενός λεμονιού
Χυμό μισού λεμονιού
Μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο ανακατεύοντας για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα μας. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα μας απ’ την φωτιά. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας διαρκώς στην κρέμα. Προσθέτουμε και το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί μέτριου μεγέθους και στρώνουμε -αλείφοντας κάθε φύλλο με το βούτυρο- τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα την κρέμα μας και σκεπάζουμε, βουτυρώνοντας ένα-ένα, με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζουμε σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.