1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
6 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
6 κρόκοι αυγών
1/2 κιλό φύλλο
2 βανίλιες
Ξύσμα πορτοκαλιού
Υλικά για το σιρόπι:
3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
2 κουταλιές γλυκόζη
1 κουταλάκι λεμόνι
Φλούδα λεμονιού
Διαλύουμε το σιμιγδάλι σε χλιαρό γάλα και το βάζουμε στη φωτιά να πήξει ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια, κατεβάζουμε από τη φωτιά την κρέμα και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας πάντοτε με ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντάς την για να μην πιάσει κρούστα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα από κάτω βουτυρωμένα ένα-ένα. Ρίχνουμε την κρέμα, την στρώνουμε και κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν αφήνοντας λίγο για να διπλωθεί στις άκρες η κρέμα. Στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα τα χαράζουμε με μαχαίρι μπακλαβωτά, περιχύνουμε το βούτυρο που έμεινε και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία περίπου ώρα ώστε να ροδίσουν τα φύλλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το σιροπιάσουμε.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για μισή ώρα ρίχνοντας προς το τέλος το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.
Ρίχνουμε το σιρόπι στο γλυκό αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Εύη Λεοντίου και την ευχαριστούμε πολύ.