1 πακέτο φύλλο κρούστας
2 λίτρα γάλα φρέσκο πλήρες
20 κουταλιές σιμιγδάλι
16 κουταλιές ζάχαρη
4 αυγά
Βούτυρο
4 βανίλιες
Ξύσμα 2 λεμονιών
Υλικά για το σιρόπι:
3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 1/2 φλυτζάνια νερό
Φλούδα 1 λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
Καταρχήν θα ετοιμάσουμε την κρέμα/γέμιση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και ανάβουμε το μάτι στα 2/3 της δύναμης του. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κατόπιν προσθέτουμε το σιμιγδάλι και αρχίζουμε ένα απαλό αλλά συνεχές ανακάτεμα. Δεν σταματάμε ούτε λεπτό. Σε κάνα τεταρτάκι θα αρχίσει η κρέμα μας να πήζει σιγά σιγά. Τότε της προσθέτουμε 50γρ. βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις πήξει, όχι να γίνει μπετό, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από αυτό. Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει λίγο και σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τις βανίλιες και το ξύσμα των λεμονιών. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε/χτυπάμε καλά με ένα μπαστούνι κοπής. Δεν το βγάζουμε από την κατσαρόλα… θα χρειαστεί να ξαναχτυπήσουμε την κρέμα μας -έως ότου αυτή κρυώσει εντελώς- για να διαλύουμε την κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνεια της.
Μέχρι να κρυώσει η κρέμα μας, εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι μιας και στο τέλος της συνταγής θα το χρειαστούμε κρύο. Η ετοιμασία του είναι πολύ απλή. Βάζουμε όλα τα υλικά (για το σιρόπι) σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι εκείνο να δέσει… δεν θέλουμε να μας γίνει καραμέλα αλλά να μην είναι και ρευστό σαν το νεράκι. Κατόπιν το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά με την ησυχία του.
Μόλις κρυώσει η κρέμα μας αλείφουμε ένα 40αρι ταψί με βούτυρο και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα και ανάμεσα ελαφρά. Απλώνουμε ισόπαχα την κρέμα μας και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα. Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου μας και κόβουμε με μαχαίρι σε τετράγωνα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς έως ότου ροδοκοκκινήσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από τον φούρνο, σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και… καλή μας όρεξη!
Τη συνταγή μας έστειλε η ομάδα χειροποίητων προϊόντων Εξ Οίκων!