250γρ. αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ και το αλάτι μαζί. Κάνουμε μία λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι. Στην συνέχεια αρχίζουμε να τρίβουμε το λάδι με όσο από το αλεύρι πάρει και στην συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό, όσο πάρει, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μία μαλακιά ζύμη που ξεκολλάει από το χέρι. Αφού το αφήσουμε να ξεκουραστεί φτιάχνουμε την κρέμα. Μετά το χωρίζουμε σε 4 φύλλα και το ανοίγουμε, πολύ ψιλό, μετρώντας να είναι παραλληλόγραμμο και διπλάσιο από το ταψί μας. Τα ετοιμάζουμε και τα 4 φύλλα, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, με αλευράκι ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν. Αφού βουτυρώσουμε το ταψί μας, παίρνουμε το ένα φύλλο βάζοντας το μισό μέσα στο ταψί και το άλλο μισό περισσεύει για να σκεπάσουμε την κρέμα. Βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο που στρώσαμε κάτω και ακουμπάμε το άλλο από την αντίθετη πλευρά, βουτυρώνοντας πάλι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο φύλλα τοποθετώντας τα σταυρωτά και πάντα βουτυρώνοντας. Βάζουμε την κρέμα και αρχίζουμε να γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα σκεπάζοντας την κρέμα μας. Πάντα βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο. Αφού έχουμε σκεπάσει την κρέμα και έχουμε βουτυρώσει και το επάνω φύλλο το ραντίζουμε με νερό για να μείνει τραγανό. Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο στην κάτω σχάρα για 45 λεπτά περίπου. Όταν το βγάλουμε το σιροπιάζουμε καυτό όπως είναι. Το σερβίρουμε ζεστό και πασπαλισμένο με κανέλα.
4 κούπες τσαγιού γάλα
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι
3 αυγά
Βανίλια ή ξύσμα λεμονιού
5 κουταλιές της σούπας περίπου βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα
Σε ένα κατσαρόλι βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε στην συνέχεια την βανίλια και το 1/3 από το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και όταν ξαναβράσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να βράσει, προσέχοντας να μην μας πιάσει. Τέλος ρίχνουμε τα αυγά και όταν βράσει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αν δεν έχουμε έτοιμο το ταψί με τα φύλλα στρωμένο, αφήνουμε στην άκρη την γέμιση αλλά την ανακατεύουμε τακτικά με ένα σύρμα για να είναι λεία και να μην πιάσει κρούστα.
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες τσαγιού νερό
Λίγο κονιάκ
Την συνταγή αυτή καθώς και την φωτογραφία που την συνοδεύει, μας τα έστειλε ο καλός μας φίλος Ορφέας, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε το blog του Ορφέα, «ΤΟΥΙΤΥ», κάνοντας κλικ εδώ!