600γρ. ζάχαρη
400γρ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό από λεμόνι ή από μπουκάλι
Υλικά για την κρέμα:
1 κιλό γάλα (εγώ βάζω κατσικίσιο)
125γρ. ζάχαρη
175γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
50γρ. βούτυρο αγγελαδινό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Υλικά για το τελείωμα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250γρ. βούτυρο αγελαδινό για τα φύλλα
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε 15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρχίζουμε και ρίχνουμε τα υλικά ένα ένα με τη σειρά που σας τα έγραψα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει η κρέμα να χυλώνει. Εγώ έχω το μίξερ και ανακατεύω στην 1η ταχύτητα. Μόλις γίνει η κρέμα τη βγάζουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει αργά. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και ένα ένα τα φύλλα. Ή θα τα κάνετε φλογέρες σαν τα δικά μου ή ολόκληρα στο ταψί. Αν το κάνετε ταψιού, μισά φύλλα πάνω, μισά κάτω, στη μέση την κρέμα. Το βούτυρο που περισσεύει το αλείφουμε από πάνω. Αν το κάνετε ταψιού χαράζετε τα πάνω φύλλα ελαφρά να μην βγει η κρέμα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 175 βαθμούς πάνω κάτω και αέρα μέχρι να γίνει χρυσό το φύλλο.
Καυτό το γαλακτομπούρεκο, κρύο το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.