Κοτόπουλο
2 καρότα
2 πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι σέλινο
1 κρασοπότηρο κρασί
2 μοσχοκάρφια
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Πολλές φορές οι συνταγές ή η επιθυμία μας, μας υποβάλουν να αγοράσουμε στήθος ή μπούτια κοτόπουλου που είναι πιο ακριβά από το να αγοράσουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Μπορούμε, όμως, να αγοράσουμε ένα κοτόπουλο, να χρησιμοποιήσουμε τα μέρη που θέλουμε και τα υπόλοιπα να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ζωμό, ως εξής:
Αφαιρούμε την πέτσα και το εμφανές λίπος που υπάρχει στα μέρη του κοτόπουλου που θα χρησιμοποιήσουμε (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκαλα, λαιμούς ή φτερούγες). Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο σε 2 1/2 με 3 λίτρα νερό μαζί με τα λαχανικά και τα μοσχοκάρφια καρφωμένα στο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Βράζουμε το ζωμό μας σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας συχνά μέχρι να σταματήσει να δημιουργεί αφρό, για 2 ώρες περίπου. Στην συνέχεια τον σουρώνουμε, τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τον βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Αφαιρούμε το λίπος που μαζεύεται στο πάνω μέρος και ο ζωμός της κότας είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε ή να τον καταψύξουμε.
Με τα λαχανικά και το ψαχνό που έχει περισσέψει μπορούμε να φτιάξουμε μια νόστιμη κοτοσαλάτα με βραστά λαχανικά ή πεντανόστιμα σάντουιτς με μαγιονέζα και μουστάρδα.