Ελιές χαρακτές
Σφιχτές μαύρες ή πράσινες ελιές
Αλάτι
Ξύδι
Λίγο λάδι
Πλένουμε καλά τις ελιές και τις χαράζουμε σε δύο πλευρές. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τις χαραγμένες ελιές και τους ρίχνουμε νερό μέχρι να τις καλύψει. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό και τις αφήνουμε στη λεκάνη για τουλάχιστον 10 ημέρες. Όταν γίνουν τις βάζουμε σε βάζα με άλμη προσθέτοντας λίγο ξύδι και λίγο λάδι.
Την άλμη την φτιάχνουμε ως εξής: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε νερό. Σε αυτό προσθέτουμε αλάτι. Την ποσότητα του αλατιού θα μας τη δείξει ένα αβγό ωμό και άσπαστο που θα το βάλουμε μέσα στην άλμη. Προσθέτουμε συνεχώς αλάτι έως ότου να φαίνεται τόση επιφάνεια του αβγού έξω από το νερό ώστε να είναι ίση με ένα πεντάλεπτο του ευρώ.
Ελιές θρούμπες
Ελιές πολύ ώριμες
Αλάτι χοντρό
Λίγο λάδι
Πλένουμε καλά τις ελιές. Σε μια πάνινη σακούλα (ή παλιά μαξιλαροθήκη) τοποθετούμε τις ελιές ανακατεμένες με χοντρό αλάτι. Πάνω από τη σακούλα βάζουμε ένα βάρος είτε πέτρα είτε κάποιο βαρύ αντικείμενο. Κάτω από τη σακούλα βάζουμε ένα ταψί για να τρέχουν μέσα του τα ζουμιά από τις ελιές. Καθημερινά όμως πλένουμε αυτό το ταψί ώστε να μην μένει το ζουμί και κάνει τις ελιές μας να χαλάσουν. Μετά από δέκα μέρες τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε ένα βάζο με λίγο λάδι.
Ελιές τσακιστές
Πράσινες ελιές
Αλάτι
Ξύδι
Λίγο λάδι
Πλένουμε καλά τις ελιές και τις τσακίζουμε ανάμεσα σε δύο σκληρές και ίσιες επιφάνειες (δύο κομμάτια μάρμαρο ή το εργαλείο που χτυπάμε τις μπριζόλες κ.τ.λ) Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τις τσακισμένες ελιές και τους ρίχνουμε νερό μέχρι να τις καλύψει. Καθημερινά αλλάζουμε το νερό και τις αφήνουμε στη λεκάνη για τουλάχιστον 10 ημέρες. Όταν γίνουν τις βάζουμε σε βάζα με άλμη προσθέτοντας λίγο ξύδι και λίγο λάδι.
Την άλμη την φτιάχνουμε ως εξής: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε νερό. Σε αυτό προσθέτουμε αλάτι. Την ποσότητα του αλατιού θα μας τη δείξει ένα αβγό ωμό και άσπαστο που θα το βάλουμε μέσα στην άλμη. Προσθέτουμε συνεχώς αλάτι έως ότου να φαίνεται τόση επιφάνεια του αβγού έξω από το νερό ώστε να είναι ίση με ένα πεντάλεπτο του ευρώ.
Ελιές γεμιστές μα και κρυμμένες
Ένα νόστιμο και εύκολο ορεκτικό για να συντροφέψετε το ποτό σας μας προτείνει αυτή η συνταγή που δεν θέλει καν μαγείρεμα.
250γρ. ελιές γεμιστές με πιπεριά
200γρ. τυρί κρέμα (cream cheese)
1/2 κούπα ξηρούς καρπούς (καβουρδισμένα αμύγδαλα, φυστίκια, καρύδια κτλ)
Αφήνουμε το τυρί κρέμα εκτός ψυγείου. Αφαιρούμε το νερό από τις ελιές και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Στην συνέχεια τις στεγνώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τις σκουπίζουμε γύρω γύρω. Βάζουμε πάνω στο τυρί κρέμα μια ελιά και απλώνουμε το τυρί γύρω της να καλυφθεί ολόκληρη. Στη συνέχεια το πασπαλίζουμε να καλυφθεί με ξηρούς καρπούς και επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλες τις ελιές. Τοποθετούμε τις γεμιστές ελιές σε τάπερ και τις φυλάσσουμε στο ψυγείο να σφίξουν εντελώς. Στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση κατά πλάτος και τις σερβίρουμε. Το ορεκτικό μας είναι έτοιμο!
Ελιές μαριναρισμένες
Μια συνταγή που μας λέει πως να δώσουμε άλλο άρωμα και γεύση στις ελιές μας και να τις κάνουμε ακόμη πιο απολαυστικές!
1 κούπα πράσινες ελιές
1/2 κούπα ελιές Καλαμών
1/2 κουταλιά μαραθόσπορο
1 πρέζα μπούκοβο
1 μικρό πορτοκάλι (το ξύσμα του)
1 κούπα ελαιόλαδο
Ξεπλένουμε δυό τρεις φορές τις ελιές με νερό. Σε ένα μπωλ βάζουμε τις ελιές με νερό και τις αφήνουμε για δύο ώρες. Στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα καθαρό στεγνό μπωλ. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά τον μαραθόσπορο. Προσθέτουμε και το μπούκοβο και αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει. Όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο μπωλ με τις ελιές. Αφήνουμε τις ελιές να μαριναριστούν για έξι ώρες τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια απολαμβάνουμε ελιές μαριναρισμένες σε μυρωδικά και πεντανόστιμες όσο ποτέ!
Ελιές με γεύση και άρωμα
Ελιές
Για κάθε 1/2 κιλό ελιές θα χρειαστούμε:
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλιά δεντρολίβανο
Ξύσμα ενός λεμονιού
5 βόλους μπαχάρι
Λίγο ελαιόλαδο
Κοπανάμε τους βόλους από το μπαχάρι και ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Με το μείγμα ανακατεύουμε πολύ καλά και τις ελιές και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για μια βδομάδα στο ψυγείο. Παίρνουν μοναδικό άρωμα και γίνονται καταπληκτικός μεζές για ούζο ή κρασάκι.
Ελιές τσιγαριστές με μυρωδικά, της Έφης
100 γρ. ελιές μαύρες
100 γρ. ελιές πράσινες
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμυδάκι, το
σκόρδο, τις ελιές (χωρίς να αφαιρέσετε το κουκούτσι), το δεντρολίβανο,
το θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Σβήνετε με το ξύδι, σκεπάζετε και
σιγοβράζετε για λίγα λεπτά, διορθώνοντας την καρύκευση, εάν χρειάζεται.
Σερβίρονται ζεστές.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Έφη Δεκαβάλα, και την
ευχαριστούμε πολύ.