Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Φιλέτα μπούτι κοτόπουλου
Μανιτάρια «πλευρώτους»
Πιπεριές 4 χρωμάτων (κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί)
3 σκελίδες σκόρδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξηρό κρεμμύδι
5-6 κόκκοι μπαχάρι
1 στικ κανέλας
1/2 κ.γλ. κουρκουμάς
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Κρέμα γάλακτος
Χυμός 1 πορτοκαλιού
Ζωμός λαχανικών (ή κότας ή άλλου κρέατος)
Λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
1) Παίρνουμε τα φιλέτα μπούτι κοτόπουλου (που έχουμε κόψει σε κομματάκια, έχουμε πλύνει κι έχουμε στραγγίσει καλά) και σε χαμηλή φωτιά με αρκετό λάδι τα σωτάρουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να σωταρισθούν τηγανισθούν κατά 80% του συνολικά απαιτούμενου χρόνου και το πιρούνι μας να τα τρυπά εύκολα. Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, ώστε να στραγγίσουν τα λάδια από το σωτάρισμα.
2) Σωτάρουμε τις πιπεριές μας μέχρι να μαραθούν και τις βάζουμε κι αυτές στο σουρωτήρι.
3) Σωτάρουμε κατά τον ίδιο τρόπο -σε χαμηλή φωτιά- τα πλευρώτους, μέχρι να μαραθούν και τα τοποθετούμε κι αυτά στο σουρωτήρι.
4) Τελευταίο σωτάρουμε το ξηρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι μας και το σκόρδο μας. Όταν μαραθούν, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε στο σουρωτήρι.
5) Σ’ ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδό μας (περίπου 1 κρασοπότηρο), βάζουμε το στικ κανέλας, το μπαχάρι, το ξηρό κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια «πλευρώτους» και τελευταία τα κομμάτια κοτόπουλου. Πάνω από το κοτόπουλο βάζουμε και 3-4 πάρα πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια. Εάν δεν έχουμε πολύ μικρά, τότε από 3 μεγάλα βάζουμε μόνο τα πράσινα φύλλα τους, κομμένα σε τρία μέρη.
Αλατίζουμε το φαγητό μας και τοποθετούμε το νταβαδάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι μας κάψει, σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Όταν το κρασί εξατμισθεί, τότε προσθέτουμε στο φαγητό μας βραστό ζωμό (λαχανικών ή κότας ή και κρέατος, ό,τι έχετε). Ο ζωμός πρέπει να σκεπάσει ίσα ίσα τα λαχανικά μας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε το νταβαδάκι μας και αφήνουμε να σιγοβράζει το φαγητό μας. Στα 15 λεπτά βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να σιγοβράσει.
6) Σ’ ένα μπωλ βάζουμε περίπου 350γρ. κρέμα γάλακτος, μισό κ.γλ. κουρκουμά και τον χυμό ενός πορτοκαλιού. Με ένα πηρούνι τα ομογενοποιούμε καλά. Ρίχνουμε στο νταβαδάκι με το κοτόπουλο τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο, το μαύρο πιπέρι μας και περιχύνουμε το φαγητό με την κρέμα μας, αναδεύοντας (και όχι ανακατεύοντας) το φαγητό μας. Όταν η κρέμα μας δέσει, τότε το κατεβάζουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, διότι εάν κρυώσει, η σάλτσα μας θα πήξει αρκετά.
Παρατηρήσεις:
1) Γίνεται και με φιλέτο στήθους κοτόπουλου (όμως όχι τόσο νόστιμο), καθώς και με φιλετάκια από χοιρινό ψαρονέφρι (κι αυτό γίνεται τέλειο).
2) Μέχρι και το βήμα «4», τα υλικά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε τάπερ και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη. Και όταν ξαφνικά έχουμε επισκέπτες σε ώρα γεύματος, το βγάζουμε ακολουθώντας την υπόλοιπη διαδικασία και σε 15 λεπτά έχουμε έτοιμο ένα τέλειο φαγητό τα υλικά μας παρότι μπήκαν στην κατάψυξη, δεν θα έχουν καμία διαφορά).
3) Οι μικροί μας φίλοι «τρελαίνονται» γι’ αυτή τη συνταγή!
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!