2 πακέτα πέννες ολικής βρασμένες καλά σε 3-4 λίτρα αλατισμένο (1κ.σ. αλάτι) νερό
1/2 κιλό μανιτάρια πλυμένα και κομμένα φέτες
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.γ. βασιλικό
Προαιρετικά: 4 -5 φέτες καπνιστό ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου κομμένες σε τετράγωνα μικρά κομματάκια
1 φλυτζάνι παρμεζάνα ή ρεγκάτο ψιλοτριμμένο
Φρυγανιά τριμμένη
Υλικά για κρέμα:
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 1/2 lt γάλα
4 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο από το γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι (1 έως 2 κ.σ.)
Πιπέρι
1 1/2 φλυτζάνι έμενταλ τριμμένο
2 αυγά
Κρέμα:
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.ς. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε λίγο το σκόρδο. Προσθέτουμε όλο το γάλα και το γάλα με το κορν φλάουρ. Σιγοβράζουμε να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο επιθυμούμε. Στο τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο έμενταλ και ανακατεύουμε να λιώσει. Η κρέμα πρέπει να είναι ελάχιστα πηχτή. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Σύνθεση:
Προθερμαίνουμε στον αέρα στους 180º C. Σε μεγάλο ταψί αδειάζουμε τις βρασμένες πέννες, τα μανιτάρια, το ελαιόλαδο, τον βασιλικό, ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου (προαιρετικά) και το 1/2 φλ. ρεγκάτο και ανακατεύουμε. Από πάνω αδειάζουμε την κρέμα να απλωθεί παντού. Πασπαλίζουμε φρυγανιά σε όλη την επιφάνεια και από πάνω πασπαλίζουμε το υπόλοιπο ρεγκάτο. Ψήνουμε για 40 λεπτά.