1 πακέτο φάβα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 δόντια σκόρδο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλάκια κύμινο
1 κουταλάκι κουρκουμά (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι άσπρο
2 κύβους μοσχάρι ΚΝΟΡ
Λίγες ελιές για διακόσμηση
Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος τους)
Καπνιστή πάπρικα
Χυμό λεμονιού
2-3 κουταλιές ψιλή κάπαρη
Βάζετε την φάβα σε μια βαθειά λεκάνη με κρύο νερό να μουλιάσει για 4 ώρες. Στο ενδιάμεσο αλλάζετε συχνά το νερό με φρέσκο. Την στραγγίζετε και την βάζετε σε φαρδειά κατσαρόλα με κρύο νερό (2 δάχτυλα τουλάχιστον πάνω από την επιφάνεια της) και δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε συχνά. Χαμηλώνετε την φωτιά και προσθέτετε το καθαρισμένο κρεμμύδι κομμένο στα 4, τα σκόρδα, τους κύβους και το πιπέρι. Όταν καταλάβετε ότι η φάβα σας έχει μαλακώσει αρκετά, προσθέτετε τα μπαχαρικά και με το “μπίπερ” πολτοποιείτε την φάβα μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το λάδι, χαμηλώνετε και άλλο την φωτιά σας, και αρχίζετε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα πάντα (εδώ θέλει αρκετή υπομονή), μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σας και η φάβα σας ν’ αρχίσει να κάνει φουσκάλες σαν την λάβα!
Συνεχίζετε το ανακάτεμα από κάτω προς τα πάνω. Όταν δείτε ότι έχει μείνει ένα παχύρρευστος πολτός, σβύνετε και αποσύρετε την κατσαρόλα σας από την φωτιά.
Την σκεπάζετε μα μια πετσέτα και την αφήνετε να “ξεκουραστεί”. Πολλοί την σερβίρουν χλιαρή στολισμένη με ξερό κρεμμύδι, ελιές, και μπόλικο λάδι). Η δική μου “έκδοση”: Όταν κρυώσει αρκετά, την αδειάζω από την κατσαρόλα σε ένα πυρέξ ή άλλο σκεύος, την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω να κρυώσει τελείως. Την μεταφέρω στο ψυγείο σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη, και την ΑΛΛΗ ΗΜΕΡΑ! την βγάζω και την σερβίρω σε ανάλογο σκεύος (κόβεται σχεδόν σαν το γαλακρομπούρεκο!). Και επειδή είναι πια αρκετά πηκτή, της ρίχνω ανάλογο λαδάκι, ψιλοκομμένο το φρέσκο κρεμμυδάκι, 2-3 ελίτσες και με λίγη πάπρικα για “χρώμα” και νοστιμιά. Σκορπίζω από πάνω και την κάππαρη που της δίνει νοστιμιά! Πολλοί αρέσκονται (όπως κι εγώ) να προσθέτουν και λίγο λεμόνι… Υπέροχη γεύση!