500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
230γρ. ελαιόλαδο
250γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
300γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
70γρ. καρύδια
100γρ. σταφίδες ξανθές
Από το βράδυ βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ και τις ποτίζουμε με κονιάκ. Θα φουσκώσουν και θα μαλακώσουν. Το καρύδι όταν μπει ολόκληρο στη Φανουρόπιτα, συνήθως κόβοντας τα κομμάτια, μας τη διαλύει. Το μυστικό είναι να τρίψουμε το καρύδι στο μούλτι κάνοντας το πούδρα. Το ταψί μας το λαδώνουμε πολύ καλά με ηλιέλαιο και το αλευρώνουμε.
Η διαδικασία δεν θα σας πάρει πάνω από 5′. Βάζουμε τη ζάχαρη με το χυμό σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε την κανέλα, το λάδι, την πούδρα καρυδιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι κι αν θέλουμε εδώ βάζουμε μίξερ. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν όλα και σταματάμε. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε δύο κουταλιές αλεύρι σε αυτές. Ανακατεύουμε να αλευρωθούν και τις προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά. Αυτή η διαδικασία με το αλεύρι δεν θα επιτρέψει στις σταφίδες κατά το ψήσιμο να πάνε όλες στον πάτο λόγω βάρους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 40′.
Θα πλημμυρίσει το σπίτι σας μυρωδιές. Αφού ψηθεί και την αφήσουμε να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Θα ξεκολλήσει απίστευτα εύκολα γιατί λαδοαλευρώσαμε το ταψί μας. Στολίζουμε όπως θέλουμε. Το ταψάκι που ενδείκνυται για αυτή τη δόση είναι 22cm διάμετρο. Αν έχουμε μεγαλύτερο ταψί, φτιάχνουμε διπλή δόση.
Υγεία κ χαρά σε όλους. Να μας χαριτώνει η χάρη Του.
Σας φιλώ.
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.