1/2 κιλό φακές (ψιλές ή μέτριες κατά προτίμηση)
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
1-2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
Ρίγανη
Ελαιόλαδο παρθένο αρίστης ποιότητας
Ελάχιστο πιπέρι
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κυβάκια και τα σωτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε κι αυτές μαζί με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε δύο λίτρα νερό περίπου, τις σκελίδες του σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες στα 4 και το δαφνόφυλλο. Αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει βράση. Κόβουμε σε καρέ την ντομάτα και την βάζουμε κι αυτή στην κατσαρόλα μαζί με λίγη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο ακόμη και ελάχιστο πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι η φακή μας να γίνει. Όταν μαγειρευτεί η φακή την σερβίρουμε σε πιάτο και από πάνω της ρίχνουμε με το ρόι λίγο παρθένο ελαιόλαδο. Η γεύση της είναι μοναδική!