500γρ. φακές ψιλές
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
3 μοσχοκάρφια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Υλικά για γαρνιτούρα:
8 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
1 κούπα τυρί φέτα τριμμένη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
8 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλινο ή μάραθο
Ελαιόλαδο
Ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και του καρφώνουμε πάνω του τα μοσχοκάρφια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τις φακές, το κρεμμύδι, τη σκελίδα του σκόρδου, το δαφνόφυλλο, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές ώστε να γίνουν αλλά να μην παραβράσουν.
Μόλις γίνουν αφαιρούμε το κρεμμύδι, τη σκελίδα του σκόρδου και το φύλλο δάφνης. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπωλ αφήνοντάς τες να κρυώσουν. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το λαδόξυδο. Με αυτό περιχύνουμε τις φακές και γαρνίρουμε με τις λιαστές ντομάτες, τη φέτα, το κρεμμύδι, το σέλινο, προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πολύ νόστιμη και υγιεινή σαλάτα.