500γρ. φακές
1 πασάτα ντομάτας (500γρ.)
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
5 σκελίδες σκόρδο
5 κόκκοι μπαχάρι
4 φύλλα δάφνης
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Κόβουμε το κρεμμύδι μας καρέ και ψιλοκόβουμε το σκορδάκι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και όταν αυτό κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με όλα τα μπαχαρικά και το τσιγαρίζουμε. Μόλις καραμελώσει ελαφρά, προσθέτουμε το σκορδάκι και μετά από ένα δύο λεπτά σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την πασάτα μαζί με 500ml νερό με το οποίο ξεπλένουμε τη συσκευασία της. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση προσθέτοντας και την ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνουμε 1 1/2 λίτρο καυτό νερό μαζί με τις φακές μας. Συνεχίζουμε το βράσιμο με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι οι φακές μας να μαλακώσουν.